En filmjölkslimpa full med smak

16 oktober 2024

Runötipset

Baka ditt eget frukostbröd utan gluten. Vem älskar inte en god filmjölkslimpa? Den här går åt som smör i solsken, speciellt när den kommer ut på buffén direkt från ugnen.

Glutenfri filmjölkslimpa

Den här kan med fördel varieras lite från gång till gång, testa med olika nötter och andra flingor då och då.

Gör så här:

Rör ihop filmjölk, sirap och lingonsylt i en bunke.

Tillsätt de torra ingredienserna och blanda till en lös deg.

Häll degen i en smord avlång bakform (1 1/2 liter).

Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 50-60 minuter.

Känn med en sticka att brödet är färdigt, den ska inte vara kladdig.

Sen är det bara att plocka fram smör och ost, sitt ner och njut!

Ingredienser
  • 400 g (4 dl) filmjölk
  • 35 g (1/4 dl) mörk sirap
  • 80 g (ca 3/4 dl) lingonsylt
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 50 g (ca 1 dl) linfrön – eller andra frön och nötter
  • 70 g (2 dl) havregryn (ren havre) – går att byta ut mot tex hirsflingor eller boveteflingor
  • 300 g (5 dl) glutenfri mjölmix