Semlor – ett recept för livsnjutare
23 januari 2023
Runötipset
Äntligen, snart Fettisdag!
Känner du till historien bakom fettisdagen? Tisdagen sju veckor före påskhelgen är den sista dagen innan den långa påskfastan inleds. Och vad behöver man då om inte goda bullar fyllda med mandelmassa och grädde? Eller så gör du som de flesta av oss, äter lite nu och då bara för att det är så gott!
Månadens aptitretare
Semlor by Ebba
Dags att göra din egen fettisdagsbulle?
Prova Ebbas recept, vi vågar lova att du inte blir missnöjd.
Gör dina bullar så här:
1. Lägg alla ingredienser i en bunke och knåda 15 minuter eller kör i maskin.
2. Låt jäsa ca 30-60 minuter.
3. Dela upp i lagom stora bitar och forma små bollar.
4. Platta till lite och lägg på plåt, låt jäsa till dubbel storlek. Det tar runt 2 timmar.
5. Grädda i ugn på 200°C i ca 10 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna.
Låt svalna på galler
Ingredienser till Semmelbullar
- 300 g mjölk
- 100 g rumstempererat smör
- 100 g socker
- 1 tsk salt
- 1 msk malen kardemumma
- 25 g jäst
- 550 g vetemjöl
Gör fyllningen så här:
1. Rosta mandlarna i ugnen på 200°C tills de får lite färg. Låt svalna och hacka grovt.
2. Blanda mandelmassa med mjölk tills det blir en lagom tjock konsistens. Tillsätt de rostade mandlarna, en nypa salt, vaniljsocker och finhackad bittermandel eller bittermandelarom.
3. Vispa grädden och lägg i en spritspåse med stjärntyll.
4. Såga av locken på semmelbullarna med en brödkniv och gröp ur lite av inkråmet.
5. Fyll semlan med mandelmassa, spritsa på grädde, lägg på locket och pudra med florsocker.
Nu är det bara att njuta!
Fyllning
- 50 g mandlar
- 300 g mandelmassa
- Mjölk
- Bittermandel eller bittermandelarom efter smak
- En nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 dl grädde
- Florsocker